歐國盃期間必翻煲!7套經典足球電影

text>K.P photo>網上圖片06/20/2016 7:30pm
Bee.WEBZINE報導】

歐國盃正進行得如火如荼,自然成為如小編等的「麻甩仔」必講話題之一,老老實實,睇波波齡有十幾年的小編(小編第一次睇歐國盃是2000年荷蘭及比利時主辦的那一屇)及身邊友人,都覺得今屇歐國盃吸引力大不如前,主要是因為西班牙、德國、葡萄牙、法國、意大利睇到悶;以為比利時有料到,點知又輪兩粒畀嚴重老化的義大利;英格蘭?對它期望愈大只會失望愈大。結果追了兩星期,亮點就只落在打了兩場即上位的「槌仔幫」韋斯咸進攻中場皮耶(Payet),以及歷史性入歐國盃決賽周首球及烏龍波、迫和葡萄牙而令C朗「小學雞」上身、古莊臣最後一屇、全國33萬人有十份一人到現場撐的冰島。

講到好似好勁,其實好悶先要特登講到好勁,反而趁此空檔翻煲了好幾套有關足球的電影,當中有傳記式寫實/改編的《曼聯92黃金一代(The Class of '92)》及《UNITED》,純粹睇女的《足球尤物(She's The Man)》及《我愛碧咸(Bend It Like Beckham)》、改編漫畫的《足球風雲(シュート!)》,當然還有港產經典《少林足球》,如果再有好似尋晚法國果場咁悶的波,不妨開這幾套電影睇,仲開心!

1.)《少林足球》─ 應該好多人都翻睇再翻睇再翻睇過唔知第N次,但功夫加足球,講經典佢絕對冇得輸,就連早排時尚網站《DAZED DIGIRAL》都評選《少林足球》是10大必看足球電影之一。


Shop Location

地址:

相關資料:


Tags:
歐國盃 足球 電影 足球電影

Comment

Leave a comment

Facebook