Nokia 808 PureView實拍! 夏日cool 行 大埔梧桐寨

text>vincent Photo>sun Special thanks>香港山藝協會07/20/2012 7:00pm
Bee.WEBZINE報導】

老生常談,「欺山莫欺水」,但對行山人士嚟講,喺夏日近距離接觸石澗瀑布,涼快之感,實在無法抗拒。想感受夠cool嘅夏日,去瀑布係一大選擇。我哋搵嚟專業行山教練Sunny Sir同大家分享點先行得夠安全,今次先由入門級嘅梧桐寨瀑布開始,沿途更用Nokia 808 PureView拍下唔少靚相,請參考點去梧桐寨瀑布享受大自然?去片!

大埔梧桐寨瀑布超勁環境360圖


產品資料:

影瀑布小胋士:
Nokia 808 PureView設有ND filter,可以拍出流水的動感,做出如霧似絲的「幻境」。Zoom in 張瀑布相就知道, ND 嘅驚人威力!

有用資料:
交通:乘巴士64K或小巴25K至白牛石站落車,沿路牌直行至梧桐寨村,再步至萬德苑,沿山路直上便到達瀑布。
難度:屬於入門級,但由於路程較長及多樓梯位,比較講求體力。
靚景位:雖然咯程較長,在酷熱天氣下較辛苦,但瀑布嘅澎湖力量,值回票價。
新手挑戰度:行山路體力消耗多,但並不太崎嶇,對新手來說易handle。

Sunny [email protected]專業行山教練
17年行山經驗、行過香港15條石澗。創立香港山藝協會,現致力開班授徒,推廣遠足活動。
「遠足係個有挑戰性嘅有益身心活動,我好享受喺過程中所見到嘅景色,自然生態。但為咗減輕背包重量,我會用手機代替相機捕捉靚景,但質素就麻麻。最近,我轉用咗Nokia 808 Pureview手機,除咗因為有4,100萬像感光元件蔡司鏡頭,幫我影到大自然細緻位外。最令我欣賞嘅係電話內置Crop相功能,可以即時裁剪相片,配合埋Nokia硏發嘅Pureview濃縮技術,更方便我即時upload上交友平台,同其他發燒友分享戰蹟!Nokia 808 PureView已經成為我行山用品中嘅must-have item 啦!」

Shop Location

地址:

.

相關資料:

行瀑布小資料:
雖然有樹蔭包圍,瀑布環境清涼。但始終遠足都有一定危險,要行得安全,好好享受夏日夠cool之行,就要注意以下幾點:
1. 要準備充足食水,以防出現脫水及中暑情況出現
2.經過一段路程先到達瀑布,要因為自己體力情況而落水
3.想落水享受清涼感覺,必需有同行人士留守岸上,以策安全
4.為應付崎嶇不平山路,選擇鞋底坑紋較深,可增加行山鞋「咬地」,增強防滑能力。
5.就算落水亦需着鞋,以防手底樹枝或尖石刺傷腳部。

Tags:
Nokia Nokia 808 Pureview PureView

Comment

Leave a comment

Facebook